Vinbär i spaljé

Ett spännande sätt att odla vinbär på såg jag i tidningen odlas köksträdgårdsspecial.

Vinbär kordong
När man ser vinbären spaljerade på detta sätt förstår man varför de kallas för just vinbär på svenska. För visst påminner de om vinrankans blad och vindruvor om än i mindre storlek. Jag gillar ju växter som ser exotiska ut, men vissa växter tycker man om oavsett för att deras frukter eller bär är så goda. Så känner jag för vinbären. Att man kan odla dem i en kordong som på bilden ovan är bara en bonus. För den som vill veta mer om kordongträd och spaljering hittade jag bilden nedan i en trädgårdsbok som heter “Nya vackrare trädgård”. Enligt denna ska fruktveden i en kordong hållas relativt kort och beskärningen vara hård. Man kan också odla de växter som inte tål en lika hård beskärning som en fri spaljé där t ex vinbärets grenarna utgår ifrån marken.

Kordongträd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>