Olivbonanza i Kristianstad

För två veckor sedan var jag i Kristianstad för att hälsa på mina föräldrar. Jag tittade då på de fina exemplar av Elaeagnus angustifolia som finns där, dvs smalbladig silverbuske – eller rysk oliv för att använda det mer beskrivande engelska namnet (se tidigare inlägg). Nu var i alla fall träden i sin prime time och jag blev helt lyrisk. Det verkade finnas två lite olika varianter, en med mer gulgröna frukter/bär och en med mer vitaktiga. Jag hade nog inte tänkt på nyansskillnaden om de två exemplaren inte stått precis bredvid varandra. Jag tycker verkligen mycket om denna art.

IMG_0477

IMG_0457

Jag tog några blad för att jämföra med det exemplaret som står hos mina föräldrar (det som är sterilt och inte får några frukter). Bladen på deras träd var betydligt rundare än dessa som står inne i Kristianstad.IMG_0493

Bilden ovan: Bladet längst till vänster tillhör den sterila varianten av smalbladig silverbuske/rysk oliv och det till höger huvudarten.

IMG_0488

Bilden ovan: Kunde inte låta bli att jämföra med ett riktigt olivblad, olea europaea (till vänster) och den ryska oliven (till höger). Formen är ganska lik, även om olea europaeas blad är styvare och spetsigare och eleagnus mjukare och lenare. Båda bladen har ljus baksida.

2 thoughts on “Olivbonanza i Kristianstad

  1. Hej!

    Jag gör mitt examensarbete inom landskapsarkitektur och undrar om jag får använda någon av dina bilder på Eleagnus angustifolia? De kommer troligtvis bli beskurna. Källan nämns givetvis.

    MVH
    Petra Löfgren

  2. Pingback: Olivtankar | Lisas trädgård

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>