Rabarberchampagne

Kan man göra champagne med rabarber? Nja, det kan man tekniskt sett inte eftersom man måste använda vindruvor och befinna sig i det nordfranska distriktet Champagne. Vill man däremot göra en ljusrosa och mousserande dryck som är precis lika god som riktig champagne så kan man det! Här kommer ett favoritrecept på egen rabarber “champagne”. Den blir härligt sötsyrlig och bubblig. Vi har provat att göra den några gånger nu, lika gott varje gång. Det man ska tänka på är att inte ha den i någon klen behållare utan i kraftiga behållare avsedda för jäsning av denna karaktär, förslagsvis en damejeanne. Använd också jäsrör med vattenlås (för att tillåta att koldioxid avgår från behållaren där jäsning pågår, samtidigt som man skyddar jäsningen). Häller du på en vanlig glasflaska finns det en stor riska att den spricker. Tänk också på att använda rabarberstjälkar som är riktigt röda, tex av rabarbersorten Rheum rhabarbarum ‘Red Champagne’.

Här kommer ett recept från tidningen Allt om trädgård, med vissa justeringar (till det bättre tycker jag)

Ingredienser
1 kg röda rabarberstjälkar, skurna i småbitar
7 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
6 tsk cidervinäger eller vitvinsvinäger (vi brukar ta äppelcidervinäger)
4 liter vatten
2 tvättade ekologiska citroner, saften och rivet skal

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en rostfri skål. Låt blandningen stå i två dygn, rör om då och då. Sila sedan noggrant, gärna tre gånger. Häll upp på en damejanne, använd jäsrör. Låt jäsa ca 3 veckor. Färdig att avnjutas en skön sommarkväll!

IMG_0801

5 thoughts on “Rabarberchampagne

  • Hej Olof!
   Vi har inte haft i jäst tidigare. I år har dock min sambo provat att ha i 1 g aktiv torr vinjäst per sats. Vi vet inte ännu inte hur denna satsen blir. Återkommer med en uppdatering när vi vet hur resultatet blivit!

   /Lisa

 1. Hej! Jag har gjort rabarberchampagne efter ditt recept. Idag var det dags att tappa upp den. Den luktar liknande aceton/nagellackborttagningsmedel o har en vass smak. Vad har jag gjort för fel? Hälsningar Monica

  • Hej Monica!
   Vad tråkigt att den inte blev bra! Vet tyvärr inte vad det kan bero på. Min sambo brukar göra rabarberchampagne efter detta receptet varje år och även om resultatet kan variera lite i smak så har den inte fått någon obehaglig doft eller smak.

   /Lisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>