Quinta do Palheiro (Blandy’s gardens)

Under vår Madeiraresa, som vi åkte på strax efter nyår, besökte vi flera botaniska trädgårdar. En av dessa var Quinta do Palheiro Ferreiro (även kallad Blandy’s Gardens). Trädgården ligger på en höjd strax öster om Funchal. Den ägs av familjen Blandy’s sedan 1885. Blandy’s är en välkänd vintillverkare och gör bland annat Madeira vin.

Trädgårdens stil spänner från landskapspark med brittiska influenser till mer formklippta franska avdelningar med topiarier. Det finns också en vildare del av trädgården. Det finns väldigt många fina camellior i början av parken. Buskarna är flera meter höga och påminner lite om rhododendronbestånden på Sofiero. Blommornas utseende varierar, några är fyllda andra är enkla. Det var en väldigt skön och avkopplande atmosfär i trädgården. De lövfällande träden hade tappat sina blad och det blommade rikligt med gula och röda blommor så man fick en härlig vårkänsla. Stjärnmagnolian var också i full blom.

Vi tog en fika i tehuset där man kunde köpa brittiska bakverk. Jag köpte också en 700 sidor tjock bok om Funchals trädgårdar, med planritningar över flertalet trädgårdar och många bilder. En planritning över Quinta do Palheiro Ferreiro kommer när jag scannat in den sidan. Nackdelen med boken är att den är på portugisiska men jag tittar ändå mest på bilderna ;)

Quinta do Palheiro Ferreiro
Quinta do Palheiro Ferreiro

Quinta do Palheiro FerreiroQuinta do Palheiro Ferreiro Quinta do Palheiro FerreiroQuinta do PalheiroVy över den vildare delen

För mer information kan ni kika på trädgårdens hemsida: http://www.palheirogardens.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>