Champinjonburgare version 2.0

Svampburgare
Jag har under flera års tid försökt få till en god vegetarisk burgare. Ingredienserna har varierat. Jag har provat mig igenom flera olika sorters bönor. Jag har provat med kikärtor och gula ärtor. Till saken hör att jag är väldigt väldigt kräsen. Jag har tråkigt nog svårt att sluta äta kött, däremot vill jag för djurens, miljöns och hälsans skull i alla fall minska på köttintaget. Detta receptet är det enda jag verkligen blivit nöjd med. Det är inte veganskt då det både innehåller ägg och ost, men det är i alla fall inget kött i. Bäst av allt, smaken är så god att man inte saknar köttet överhuvudtaget. Det är viktigt att man finhackar svampen och löken, men man behöver inte använda någon mixer för då blir det nog för smått. Det jag gillar med dessa burgare förutom smaken är konsistensen och texturen. De är nästan lika fasta som vanliga köttburgare och har i mitt tycke ett bra tuggmotstånd (glöm “krämiga” burgare). Ett stort plus är också att de är väldigt lättformade och håller ihop väl vid stekning.

Receptet fungerar också bra att använda istället för köttbullar om du formar dem till runda bollar i stället!

Receptet nedan räcker till ca 6-8 burgare, beroende på hur stora du vill ha dem.

Ingredienser

 • 200 g färska champinjoner, finhackade
 • 2 stora ekologiska ägg
 • 1 liten gul lök, finhackad
 • 1 dl ströbröd
 • 1 dl riven ost (jag använde Gouda ost)
 • 2 msk potatismjöl
 • 2 msk vetegroddsmjöl (rikt på protein och snålt på kolhydrater)
 • 1 tsk salt
 • 1 krm torkad timjan
 • 1 krm grovmalen svartpeppar
 • 1 msk rapsolja till stekningen
 • 8 hamburgerbröd

Servera med sallad och dina favorittillbehör :)

Gör så här:
Finhacka champinjonerna och den gula löken, fräs dem i en gryta på medelhög värme tills all vätska försvunnit. Under tiden häll upp ströbröd, vetegroddsmjöl och potatismjöl samt salt och kryddor i en bunke och blanda. Rör sedan ner svamp och lökhacket samt den rivna osten och blanda väl. Låt stå en liten stund. Forma därefter sex-åtta burgare, ca 1,5 cm tjocka. (Tips: om du vill kan du frysa de ostekta burgarna efter detta steg, och sedan ha i frysen och ta fram och steka).
Stekning; Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Stek på medium värme tills burgarna fått fin färg och blivit genomstekta, ca 5-6 minuter. Tryck gärna lite på dem under stekningen så att eventuell extra vätska pressas ut.SvampburgareBurgarna håller ihop fint när man steker dem.

One thought on “Champinjonburgare version 2.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>