Myntor – mer än bara pepparmint

Myntor är mer än bara pepparmint! En av mina favoriter är den marockanska myntan. En krusbladig sort som har dekorativa och milt mintsmakande blad. Perfekt om man vill göra sitt egna marokanska te. Upphällt i tjusiga teglas förstås.

Förra året köpte jag några spännande myntasorter, som verkligen doftar och smakar som sina namn;
Grapefruktmynta
Grapefruktmynta – Mentha piperita citrata ‘Grapefruit’ (bilden ovan). Det är fantastiskt hur tydlig grapefruktsmaken är på den här myntan. Det smakar nästan som om man hällt på lite grapefruktsjuice på myntabladen. Jag kan verkligen rekommendera denna sort om man gillar den lite syrligt sträva smaken av grapefrukt.
Mentha arvensis 'Banana'
Bananmynta – Mentha arvensis ‘Banana’ (bilden ovan). Tro det eller ej, men denna mynta har en hint av banan. Kanske inte lika tydlig som grapefruktsmyntans grapesmak men ändå.
Mentha spicata 'Strawberry'
Jordgubbsmynta – Mentha spicata ‘Strawberry’ (bilden ovan). Denna mynta har som namnet antyder en jordgubbsarom. Den är ungefär lika påtaglig som bananmyntans banansmak. En trevlig mynta som passar extra bra med jordgubbs- och vaniljglass.

I år har jag (hitintills) köpt en chokladmynta – Mentha x piperita citrata ‘Chocolate’. Denna mynta har verkligen en chokladaktig doft korsad med mynta, lite som en after eight i växtform.
Mentha x piperita citrata 'Chocolate'

Sedan tidigare har jag marockansk mynta – Mentha spicata var crispa ‘Moroccan’. Den är mycket användbar då den inte ger en smakchock av tandkräm som vissa pepparmyntor kan ge upphov till. Den milda marockanska myntan passar utmärkt i te och i drinkar. I övrigt kan man använda den i andra sammanhang där man vill ha en mintsmak.
Mentha spicata crispa 'Moroccan'moroccan_mint_tea

En myntasort som verkar spännande är “Mojito” myntan – Mentha x villosa (Ni förstår vad den kan passa bra till ;)
Mentha x villosa

Jag har även provsmakat apelsinmynta men i min mening var det inte någon tydlig doft eller smak av apelsin, påminnde mest om en mynta som heter au de cologne och som jag inte blir sugen på att äta. Ananasmynta, även kallad äppelmynta är en rundbladig myntasort, som säkert kan vara odlingsvärd på sitt sätt men smakar mest bara mynta (som ju kan vara bra nog).

4 thoughts on “Myntor – mer än bara pepparmint

 1. Hej! Jag skulle vilja få tag på jotdgubbsmynta och chokladmynta men framför allt den senare verkar svår att hitta. Var köpte du dina? Har du några tips? :)

  Hälsningar
  Amanda

  • Hej Amanda!
   Jag köpte mina på blomsterlandet förra året. Tror att de har en del myntor i år också. Lycka till :)

   /Lisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>