Blomsterdrottningar

Kameliasläktet består av vintergröna buskar med utsökta rosliknande blommor i färger från vitt till intensivt cerise och rött. Från sorten Camellia sinensis tas bladskotten och blir till svart te (bladen oxiderar) och grönt te (bladen förhindras att oxidera). Det vita teet kommer från de färskaste skotten och är något mer oxiderade än grönt te då oxidationen inte förhindras innan torkningen. En annan vanlig sort i odling är Camellia japonica som liksom C. sinensis knappast är härdig i Sverige. Kamelian är som en blomsterdrottning med sina marsipanlikande blommor som kronjuveler mot det djupgröna bladverket. Om man nu inte bor på de breddgrader som tillåter dessa exoter, vad gör man då? Naturens mångfald kommer åter igen till undsättning.

Camellia japonica
Bilden ovan visar en rosablommig fylld variant Camellia japonica

Camellia-japonica-Alba-simplex
Bilden ovan visar en vitblommande kameliasort, Camellia japonica ‘Alba simplex’

Ett härdigt alternativ är en släkting till kamelian, nämligen skenkameliorna, Stewartiasläktet. Stewartia pseudocamellia är ett är ett lövfällande träd som får kamelialiknande vita blommor. Växtsättet är dock helt annorlunda än kamelians då den blir mycket större med stora uppåtriktade grenar med flaganande bark. Skenkamelian får en intensivt röd höstfärg och kan bli upp till 9 meter hög.  Skenkamelian är härdig i stora delar av Sverige. Det finns även andra härdiga stewartiasorter, t ex  S. koreana, S. monadelpha, S. ovata, S. sinensis. Karaktärisktiskt för samtliga är den vita blommningen, den flagnande barken (stammarna är antigen rödaktiga eller gråa beroende på sort) och bladverkets röda höstfärg. Då skenkamelian används som bonsaiträd torde det gå bra att forma till trädet till en lite mindre buske om man vet vad man gör med sekatören. Den som är extra intresserad kan läsa mer på denna länk om skenkamelian som bonsai.

Stewartia pseudocamellia 'Mint frills'
Bilden ovan visar skenkamelian – Stewartia pseudocamellia ‘Mint frills’

En annan art som liknar skenkamelian är Franklinia alatamaha. Franklinträdet kommer från nordamerika där det tråkigt nog är utrotad i det vilda. Franklinträdet blir något mindre än skenkameliorna och är också släkt med kamelian. Franklinian har ungefär samma härdighet som skenkameliorna men är antagligen mycket svårare att få tag på. Franklinians blad blir längre än skenkamelians och växtsättet är mer kompakt.
Franklinia alatamaha
Bilden ovan visar Franklinia alatamaha

Vill man att själva växtsättet ska likna kamelians mer kompakta buskage (och inte vill experimentera med sekatören) är nog en rododendron eller azalea ett bra alternativ. Här kommer några förslag;

Rhododendron_'Rosebud'_Flower_2153px Azalea 'White Rosebud'
Rhododendron ‘Rosebud’ och den vita formen R. ‘White Rosebud’, blir ca 60 cm hög och har vintergröna blad.
Rhododendron 'Amelia Rose'
Rhododendron ‘Amelia Rose’

 

2 thoughts on “Blomsterdrottningar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>