Favoriter bland lövfällande träd

Här kommer en lista på mina favorit lövfällande träd (obs träd som ger frukt och bär är inte med i denna lista, inte heller vintergröna träd, de får ett eget inlägg).

Storbladiga träd
Trumpetträd – Catalpa bignonioides (Jättestora blad och en makalös orkideliknande blomning)
Kejsarträd – Paulownia tomentosa (Stora blad och vid riktigt bra sommar
Paraplymagnolia – Magnolia tripetala
Magnolia macrophylla
Magnolia obovata

Flikbladiga träd
Kalopanax septemlobus ‘maximowiczii’ – En sort som har väldigt häftiga blad som påminner lite om fikon
Pappersmullbär – Broussonetia papyrifera
Platan (hybrid) – platanus x acerifolia (En tålig hybridplatan som kan beskäras hårt och som behåller sina gröna blad länge)
Rönnsumak – Rhus typhina – Trädet som fick mig att älska växter med exotiskt utseende. Det är ett litet ludet träd där honplantorna får karmosinröda kolvar (om det finns en hanplanta i närheten) som sitter kvar över vintern. Får röd höstfärg oavsett om det fryser eller inte. Det finns en variant som har mycket flikiga blad, nästan som en ormbunke. Den flikbladiga sorten heter Rhus typhina ‘laciniata’ (synonymt med ‘dissecta’). Av rönnsumakens kolvar kan man göra en söt rosa saft på liknande sätt som man gör fläderblomssaft. Här finns en bra beskrivning av hon- och hanexemplar av rönnsumak.
Gudaträd – Ailanthus altissima – Ett träd som håller sig grönt länge på hösten, påminner om rönnsumak fast det blir lite större.
Cedrela - Cedrela sinensis ‘Pink flamingo’ (Syn Toona sinensis) – Ljusrosa blad vid bladsprickningen som sedan blir stora och gröna
Kinesisk blommande kastanj – Xanthoceras sorbifolium
Kinesträd – Koelreuteria paniculata

Småbladiga träd
Silkesträd – Albizia julibrissin (Ett väldigt, väldigt vackert träd som tyvärr inte är något vidare härdigt i Sverige ens i zon 1. Man blir faktiskt lite glad bara av att titta på det)
Korstörne – Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ – Tagglöst korstörne med ljusgröna blad
Robinia – Robinia pseudoacacia ‘Casque Rouge’
Robinia – Robinia neomexicana
Höst tamarix – Tamarix ramosissima ‘Pink cascade’

Andra speciella träd
Tempelträd – Ginkgo biloba
Koreansk blomsterkornell – Cornus kousa ‘Miss Satomi’ – rosa variant
Amerikansk blomsterkornell - Cornus florida ‘Urbiniana’ – väldigt speciell blomning
Skenkamelia – Stewartia pseudocamellia ‘Mint Frills’ - Läs mer här
Frilands clerodendron – Clerodendron trichotomum – Litet träd med konstiga fröställningar, påminner om benved men lite märkligare

 

 

Perenna grönsaker del 1 – Rotfrukter

Jag älskar verkligen perenner, det är så smidigt att de kommer tillbaka år efter år. När det gäller grönsaker så har jag tidigare inte tänkt så mycket på att det finns rätt många perenna sådana också. Naturligtvis utesluter det ena inte det andra och som ett roligt komplement till de hos oss ettåriga grönsakerna kan man plantera sådana som är perenna. Här kommer en lista på några arter där vissa är välkända och andra lite mindre kända. Några av dessa har jag redan i odling men andra skulle jag väldigt gärna testa  framöver. Eftersom det faktiskt finns rätt många perenna grönsaker får jag dela upp inläggen i några olika delar. Först ut är de perenna rotfrukterna.

Perenna rotfrukter:
Jordärtskocka – Hellianthus tuberosus
Korogi (kinaskocka) – Stachys affinis (syn sieboldii)
Potatisrot – Apios americana
Kinesisk vildyams (kanelranka) – Dioscorea oppositifolia (syn batatas)
Japansk bergsyams (yamaimo) – Dioscorea japonica
Sockerrot – Sium sisarum
Svartrot – Scorzonera hispanica

Jordärtskocka – Helianthus tuberosus
Hellianthus tuberosus Helianthus tuberosus
Jordärtskockan är en växt som både ger vackra blommor och goda ätliga rotknölar. Jordärtskockan är en perenn solrosväxt och kan bli 2-3 meter hög, den är inte släkt med kronärtskocka. Vill man plantera jordärtskocka ska man göra det på våren eller hösten, den är mycket härdig och klarar sig ända till zon 7. Skördar gör man på hösten, gärna så sent som möjligt bara marken inte hunnit frysa. De finns sorter som har ett vitaktigt skal och sorter med ett rödaktigt skal, där de rödaktiga sorterna får lite större knölar som är färdiga något tidigare än den vita sorten.

Korogi (kallas också för kinaskocka) – Stachys affinis (syn Stachys sieboldii)
Strachys Affinis
Staffis AffinisKorogi wook.jpg
Korogi eller kinaskocka är en kinesisk rotgrönsak. Den har minst sagt många namn, t ex  Choro-gi (på kinesiska) och  Crosne (på franska). korogi påminner till utseendet om mynta, vilken den också är släkt med. På korogiplantan äter man rotknölarna som utgörs av larvformade rhizomer. Härdigheten är också god, minst till zon 4. Precis som jordärtskockan skördas korogi på hösten. Korogi går att koka, lägga in, wooka eller steka.

Potatisrot – Apios americana
apios americana
apios_americana
Detta är en växt som jag tycker verkar otroligt spännande. Den har ett väldigt exotiskt utseende och ett slingrande växtsätt och dekorativ blomning. Potatisroten har precis som namnet antyder en potatisliknande rot. De ätliga rotknölarna sitter i uppradade som ett pärlband. Potatisroten hör till ärtväxterna och odlas kommersiellt i Japan och sydkorea.Enligt växtdatabasen på Daves garden klarar den temperaturer på -30 grader. Rotknölarna måste kokas innan de äts (så att ett skadligt ämne förstörs). De innehåller ca 3 gånger så mycket protein som potatis samt en mängd olika mineraler och näringsämnen. Läs mer om potatisrot här.

Kinesisk vildyams (kanelranka) – Dioscorea oppositifolia (syn batatas)
dioscorea batatas Chinese wild yams

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
När jag läste om potatisroten hittade jag en annan intressant växt, som egentligen inte har något namn på svenska så jag översatta det engelska namnet Chinese Wild Yam. På engelska kallas den också för Cinnamon Vine, kanelranka då dess blommor har en kanelaktig doft. På denna växt är det roten man äter även om den också får runda bruna frukter. Växtsättet är slingrande och yvigt. Plantan klarar ner till ca -25 grader. Till skillnad från andra yams sorter går den här roten att äta rå.

Japansk bergsyams (Yamaimo) – Dioscorea japonica
Yamaimo
Japansk bergsyams (Yamaimo) är en släkting till kinesisk vildyams och liknar denna art men med något smalare och spetsigare blad. Växtsättet är yvigt och slingrande, perfekt i en djungelliknande trädgård. Härdigheten verkar vara ungefär samma som för den kinesiska, möjligen något härdigare.

Sockerrot – Sium sisarum
sium_sis1 cukorgyoker-sium-sisarum

Svartrot – Scorzonera hispanica
svartrot_113552101 Svartrot