Tankar jag får när jag tömmer soporna

Här är en intressant kortfilm om konsumtion. Det är lätt att dras med och handla sådant man inte tänkt sig när man går in i en affär eller att man får idéer om något när man tittat i en glossig modetidning eller ett inredningsmagasin där alla bilder är tagna med en 100 000 kr kamera och photoshopade. Till och med bilder på mat kan nästan se ut som porr i vissa tidningar, där den mörka chokladen syndigt rinner ner för den yppiga chocklad foundanten med krämig mitt. Det hela utspelar sig i ett kök med perfekt dagsljus och perfekta komplementfärger på en rustik italiensk marmorskiva. Köksredskapen ligger lite nonchalant slängda som för att visa att det bara blev så här coolt. Som om chokladkakan inte hade tillbringat 2 timmar framför badrumsspegeln för att få till det perfekt rufsiga och “ostylade” utseendet. En slarvig sked med kakao i bildens förgrund visar att här är vi jordnära och kan höfta i hop detta improviserade mästerverk. Det är kanske något sådant man tänker på när man går inne i mataffären, kanske skulle man kunna svänga i hop något sådant. Man står och klämmer lite på burken med kokosnötsolja, som det stod att man skulle ha i receptet, den är dock ca tio gånger dyrare än rapsoljan som står i en annan avdelning i affären. Ja så kan det i alla fall gå när man kommer ut och har handlat något man inte tänkte sig först. Inte bara för att det kanske ibland är bättre att köpa kvalitet och kravmärkt, för det säger jag inte emot, utan den delen av köpet som grundar sig på att man har en föreställning om vad man ska tycka om och vad man ska göra. Den biten handlar om något annat och den har i mitt fall antagligen stått längre än två timmar framför spegeln.

 

Jordgubbe + ananas = sant?

Så var det dags att provsmaka jordgubben Fragaria × ananassa ‘Pineberry’ som enligt produktbeskrivningen ska smaka som just jordgubbe+ananas. Hur var de då? De var sötare än den traditionella röda jordgubben och ananas är ju sött…i övrigt var ananassmaken inte särskilt framträdande. Jordgubben mognade någon vecka senare än våra vanliga jordgubbar så det var en trevlig bonus. Jordgubbarna kan vara värda att pröva för de som i vanliga fall inte tål röda bär och frukter då de innehåller mindre röda pigment.

Pineberry

Pineberry

Bilden ovan är på våra egna “Pineberries”

Apotekarns trädgård

För en och en halv vecka sedan besökte vi Apotekarns trädgård i Simrishamn. Sist jag var här var för några år sedan och det har hänt mycket sedan dess. De två palmerna som tidigare stod framför huset verkar vara flyttade lika så pelargonerna som hängde på väggen. Det var däremot inte det som var den stora skillnaden utan mängden besökare och försäljningen av diverse trädgårdsprylar. Under vårt besök fick vi även syn på trädgårdens ägare bland alla krukor och trädgårdsgäster. Har man vägarna förbi Simrishamn och inte tycker att det är jobbigt med kommers kan jag rekommendera ett besök i Sveriges möjligtvis kändaste medelhavsträdgård i stadsmiljö. Man kan tycka vad man vill om stilen, men när det gäller Peter Englander så tycker jag verkligen att han förmedlar det viktigaste när det gäller trädgård och odling, nämligen glädje, i alla fall om man läser hans två första böcker.

Apotekarens 1
Prydlig buxbomsparterr ger den rätta italienska känslan…

FikonMaffiga fikon växte långsmed en skyddad vägg på innergården…

Apotekarens 2
Grön svalka bildar en skuggig oas en varm sommardag…

Apotekarens 3
Solseglet var hissat…
Vattendekoration
Dekorativ anläggning, denna dag utan vatten