Mediterranean pizza

Nu är kryddväxterna i full gång i trädgården. Det är så härligt att känna doften av basilika, oregano och dragon när man öppnar köksfönstret. I helgen bakade jag och min sambo en pizza med egen tomatsås med färska örter direkt från kryddlandet. Här nedan kommer ett recept på pizzadeg som jag fått av min bror för ett antal år sedan och det är fortfarande en favorit hos oss.

Pizzadeg

Receptet räcker till 2 stora runda pizzor

2 dl fingervarmt vatten2 msk olja
1/2 tsk salt
25 g jäst
1 tsk honung
6 dl vetemjöl (fungerar också med dinkel)

Sätt ugnen på maxvärme (viktigt för att få en riktigt knaprig botten)

Värm vattnet till ca 40 grader (fingervarmt). Blanda i jäst, olja, salt och honung. Häll upp mjölet i en degbunke och häll sedan degvätskan över. Knåda ihop till en deg. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Den ska inte vara särskilt klibbig utan släppa lätt från underlaget. Kavla ut degen till två tunna rundlar och placera på varsin plåt. Toppa med tomatsås (se recept nedan), ost och din favorit fyllning.

Sätt in en pizza i taget i mitten av ugnen eller högre på maxeffekt. Beroende på ugnstyp så kan det ta mellan 5-8 minuter per pizza att bli färdig, kolla därför noga första gången så att de inte blir brända.

Tomatsås

Tomatsås

1 msk raps eller solrosolja
1 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1 msk honung
1/2 tsk ättika (12%)
3 stora tomater
ca 400 g krossade tomater
3-4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1/2 röd lök
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
en nypa chili efter smak
En näve vardera av färsk basilika, oregano av sorten ´hot and spicy´, grekisk oregano och en liten gnutta libbsticka.

Finhacka löken och stek lite lätt i olja i en gryta. Hacka tomaterna och örterna. Tillsätt samtliga ingredienser och låt puttra ca 15 – 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om man vill ha en slät sås kan man använda en stavmixer och mixa såsen direkt i grytan.
Oregano

Exempel på fyllning:

Pizza

På vår pizza hade vi tomatsås, ost, mozzarella, varmrökt lax, räkor, svarta oliver och ananas. Efter tillagningen toppade vi med färsk salvia (passar enormt bra till lax) lite mer oregano, havssalt och några klickar bearnaise.

Badkaret är redo för en ny säsong

Nu är utebadkaret rengjort och redo för en ny säsong. I dag visade termometern på 26 °C. Längtar tills elefantgräset har blivit lite högre så att man får den rätta djungelkänslan när man badar, samtidigt som man är skyddad från omvärlden. Här kan man ligga och dra sig och äta grillat samtidigt som man svalkar sig ;)

Utebadkar