Frösådd och väntan

Nu är fröuppdrivningen i full gång här hemma. Jag brukar sedan några år tillbaka köpa frön från Trädgårdsamatörernas fröförmedling i början av året. De brukar ha lite ovanligare sorter som man oftast inte har hört talas om innan man ser dem i deras lista. I år har jag dessutom beställt frön från både rara växter och impecta plus några spontaninköp i den tillfälliga fröhyllan i vår lokala mataffär. Som vanligt har jag haft svårt att begränsa mig och har därför i sedvanlig ordning annekterat delar av köksbordet för fröuppdrivning då våra fönsterkarmar inte räcker till. Jag ser med spänd förväntan hur det börjar sticka upp små gröna filurer i såjorden. Idag har bla gojibär, kobrakallor brutit igenom jordlagret. En växt som jag ser extra fram emot är den fleråriga fikonbladiga stockrosen av sorten Alcea ficifolia ‘Las Vegas’ från Rara växter. Här går jag igång på flera nivåer. Dels är stockrosor väldigt vackra och i denna färgskalan extra poppig. Sedan har vi de fina flikiga fikonlika bladen och som grädde på moset så kan den återkomma kommande år.

Alcea rosea 1

En härligt knallig rosa stockros.

Alcea ficifolia 2    Alcea ficifolia 'Las Vegas'
På bilden ovan ser man de flikiga fikonlika bladen hos Alcea ficifolia. Bilden till höger visa färgskalan hos Las Vegas hybriden.

Tänkvärda ord

En fundering eller tanke jag ofta brottas med är vad som är själen och medvetandet. Sitter allting i hjärnan eller kommer det någon annanstans ifrån? Det är lätt att tänka att ens medvetande är en biologisk funktion som sker i hjärnans nervceller. Denna teori stöds antagligen av att personer som drabbas av olika typer av skador på hjärnan kan få ett förändrat beteende och en sk personlighets förändring. Jag vill inte att det ska vara så, för det gör att det blir svårt att se en mening med livet. Visst kan en del tycka att det då inte spelar någon roll för när man inte lever längre så finns man inte och kan således inte känna eller sakna något. Själv tycker jag att det skulle vara hemskt om det var så. En fundering över hur medvetandet och själen skulle kunna komma fram i detta livet genom vår fysiska kropp är att tänka att vår kropp utgör någon slags sofistikerad mottagare av energi. Om mottagaren blir skadad så kommer sändningen inte fram i sin helhet, den blir avhuggen och förvrängd. Kanske är det det som händer när hjärnan blir skadad och människor blir som förändrade? Jag vet inte men detta synsätt utesluter i alla fall inte hoppet om att det finns mer bortom vårt liv i biologisk form.

Häromdagen fick jag ett tänkvärt ordspråk från en kollega på jobbet. Jag tyckte att det verkligen beskriver kärnan i hur det är när man blir stressad och inte riktigt är sig själv eller den man känner att man egentligen är. Tänk att någon tänkte detta redan på en tid då det inte fanns datorer, internet och massmedia.

 

När man haft bråttom länge måste man stanna upp och vänta in sin själ.

                                                 Gammalt kinesiskt ordspråk

 

zen garden

 

Vinbär i spaljé

Ett spännande sätt att odla vinbär på såg jag i tidningen odlas köksträdgårdsspecial.

Vinbär kordong
När man ser vinbären spaljerade på detta sätt förstår man varför de kallas för just vinbär på svenska. För visst påminner de om vinrankans blad och vindruvor om än i mindre storlek. Jag gillar ju växter som ser exotiska ut, men vissa växter tycker man om oavsett för att deras frukter eller bär är så goda. Så känner jag för vinbären. Att man kan odla dem i en kordong som på bilden ovan är bara en bonus. För den som vill veta mer om kordongträd och spaljering hittade jag bilden nedan i en trädgårdsbok som heter “Nya vackrare trädgård”. Enligt denna ska fruktveden i en kordong hållas relativt kort och beskärningen vara hård. Man kan också odla de växter som inte tål en lika hård beskärning som en fri spaljé där t ex vinbärets grenarna utgår ifrån marken.

Kordongträd

Tidigblommande buskar

Efter ett längre uppehåll med bloggen känner jag att det ska bli roligt att vara lite mer aktiv på den igen. Just nu börjar våren nalkas och det känns skönt. Det finns flera fina växter att njuta av nu. En favorit är kejsarolvon Viburnum farreri. Den kan börja blomma redan i december om det är milt och fram till tidig vår. Blommorna är underbara och luktar sött. Hybridkejsarolvon är också fina och får något fler och mer rosa blommor men doftar mindre.

Viburnum farreri
Kejsarolvon i blom på bar kvist

En annan tidigblommande favorit är trollhassel. Denna ska inte förväxlas med ormhassel som får väldigt krokiga och slingrande grenar. Trollhassel kan blomma i gult, orange och rött beroende på sort.  Trollhasseln brukar vara i full blom i februari, men kan sätta igång tidigare om det är milt. Den gula varianten påminner lite om forsythia på lite avstånd, den får man dock vänta lite längre på.

hamamelis-mollis
Gulblommande trollhassel, Hamamelis mollis

En annan vacker buske som är tidig i blom är vinterkryddbuske. Sorten Chimonanthus praecox ‘Concolor’ har helgula något rundade blommor. Huvudarten har ett något svagare färg med ett rödbrunt inslag i mitten.

Chimonanthus_praecox_Vinterkryddbuske

Vinterkryddbuske, Chimonanthus praecox ‘concolor’