Medelhavsväxter

När hösten kommer brukar jag fantisera om att befinna mig på varmare breddgrader. Då kan man tänka på att det faktiskt finns många arter man kan plantera hos oss som ger en riktig medelhavskänsla. Nedanför collaget har jag listat några av mina favoriter.

Medelhavscollage

Lista på växter som passar i en medelhavsinspirerad trädgård – träd och buskar

Klicka på det latinska namnet för att se en bild

AprikosPrunus armeniaca
AukubaAucuba japonica (zon I)
BrödgranAraucaria araucana (härdig till zon I-II)
Fikon – Ficus carica ‘Bornholm’
FrilandshibiskusHibiscus syriacus (finns i flera olika färger)
HjulträdTrochodendron aralioides
Lagerhägg – Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’
PalmbladsbambuSasa palmata eller Sasa kurilensis (inte typiskt medelhav kanske men eftersom det inte finns många palmlika växter som är härdiga i Sverige så får man ta vad man har. Rätt placerad kan det nog bli jättebra)
ParaplymagnoliaMagnolia tripetala (mycket storbladig magnolia)
Parkaralia (variegerad) - Aralia elata ‘variegata’
Persika – Prunus persica ‘frost’ (självfertil och härdigare än huvudarten)
RosenkvittenChaenomeles (flera sorter, citrongula frukter)
Rosor – gärna röda och cerisa eller andra klara färger
Smalbladigsliverbuske/Rysk oliv – Elaeagnus angustifolia (alternativt silverpäron – Pyrus salicifolia ‘Pendula’ eller alpvide – Salix helvetica)
Äkta kvittenCydonia oblonga (citrongula frukter)

Lista på klätterväxter

BlåregnWisteria sinensis
Klätterrosror - flera sorter, t ex Rosa ‘Maria Liesa
Kiwi - Actinidia deliciosa (härdig till zon II)
MinikiwiActinidia arguta flera sorter, krävs både en hon- och en hanplanta för frukt) härdigare än vanlig kiwi
TrumpetrankaCampsis radicans (rödblommig)
Vindruvor – flera olika sorter – T ex Vitis vinifera ‘Zilga’ (blå), Vitis vinifera ‘Sukribe’ (grön) båda är mycket härdiga (kan man inte ha vindruvor kan humle, humulus lupulus, vara ett alternativ)

Lista på perenner

Alpmartorn – Eryngium alpinum
Eryngium – Eryngium algavifolium (perenn med agavelikt utseende)
Fackelliljor – Kniphofia (flera olika sorter)
Kronärtskocka – Cynara cardunculus
Palmliljor – Yucca filamentosa, Yucca gloriosa ‘variegata’, Yucca glauca, Yucca flaccida ‘golden sword’
PampasgräsCortaderia selloana 180 till  250 cm högt! Fina fjäderlika blomax som sitter kvar över vintern
OpuntiaOpuntia humifusa (vinterhärdig kaktus)
Ormskägg - Ophiopogon planiscapus (från det stora till det lilla! Ett svart/mörkt purpurfärgat gräs som blir ca 10 cm högt.

Perenna kryddörter som passar extra bra i en medelhavsträdgård:

Vitlök/Ormlök – Allium sativum (En toppskottssättande variant av vitlök. Det finns sorter som kallas för Estnisk vitlök och Hammarlök)
Fransk dragon – Artemisia dracunculus
Kryddsalvia – Salvia officinalis
Kryddtimjan – Thymus vulgaris
Citrontimjan – Thymus citriodorus
Apelsintimjan – Thymus citriodorus ‘Fragrantissimus’
Anisisop – Agastache rupestrisApache Sunset’
Grekisk oregano – Origanum heracleoticum ´Hot and spicy´(förädlad variant)
Marockansk mynta – Mentha × villosa (min favoritmynta)
Lavendel – Lavandula angustifolia (prova att göra egen lavendelglass!)
Italiensk ruccola (även kallad sandsenap eller vild roccula) – Diplotaxis tenuifolia (blommar med rapsgula blommor som doftar honung)

Sen kan man ju alltid ha några fina pelargoner ute i krukor…På sommaren kan man också komplettera med tomater, chili, basilika och rosmarin.

 

Funderingar på vägen hem

När jag satt på tåget på väg hem från jobbet började jag fundera. Att vara i trädgården eller i naturen är för mig inte bara att betrakta grönska eller konstatera att en blomma är vacker. Det är något mer. För mig är det ett tillfälle att förlora sig själv i något annat som är utom en själv. Denna ”förlust” eller snarare frikoppling är paradoxalt nog nyckeln till det sanna självet tror jag.

I vardagen styrs man hårt av alla ”måsten” och önskemål som ska bli tillgodosedda, kanske också i en miljö där man känner att man inte kan vara sig själv.  Detta tycker jag man kan märka på att omgivningen inte känns mottaglig eller att man får någon tydlig respons. Det kan också vara så att man själv inte kan ge respons till andra i sin omgivning för att man är så olika energimässigt. En del människor kan säkert tycka att det är flummigt att prata om energiflöden men jag är övertygad om att de finns och att de är kännbara. När jag är ute och arbetar i trädgården kan jag känna växternas olika energier, det är antagligen därför som jag tycker så mycket om dem. De förstärker inte några negativa känslor eller tankar utan är mer balanserande.

Jag har ägnat en stor del av mitt liv till att vägra att acceptera min ångest. Jag har (och blir fortfarande ibland) avundsjuk på de som inte är drabbade av ångest. För mig har det tidigare varit viktigt att de förstod känslan och accepterade att människor kan lida av det. Nu känner jag att det inte var rätt ände att börja i. Det är inte andra människor som ska acceptera det utan jag själv. Det spelar inte längre så stor roll om andra tror på ångestens existens eller inte. Det är när man inte tillåter sig att vara sig själv som det blir så viktigt vad andra tycker och tänker. Av den anledningen (bland annat) tänker jag inte skriva så mycket om hur det är att ha ångest på bloggen. Jag vill i stället fokusera på vad man kan göra för att leva med den och hur man kan få lindring, då framför allt genom växter och trädgård och annan kreativitet. Det är när man börjar tänka i de banorna som trädgårdsbloggande blir riktigt spännande.

Crocus speciosus
Höstkrokus – Crocus speciosus (image source: Wikimedia Commons)

Tropiskt äventyr

I helgen var jag och min sambo på Tropical Islands. Det var bättre än vad jag vågat hoppats på! Badlandet är inrymt i en gigantisk hangaranläggning strax söder om Berlin. Lufttemperaturen låg på 30 grader med en luftfuktighet på 66% och badvattentemperatur på 31,5 grader. Det var härligt att bada i “lagunen” på kvällen när all mysbelysning var tänd. Vi bodde inne på anläggningen vilket var praktiskt när man ville byta om inför middagen eller bara ville pausa lite i lugn och ro.

En av de faktorer som jag gillade mest var alla tropiska växter som man planterat där inne, vilket var anledningen till att jag främst ville åka dit, förutom badlandet. En av sidorna i domen släpper in dagsljus vilket gör att det växer bra där inne. Det ska finnas ca 50 000 plantor och ca 600 olika arter planterade, riktigt imponerade anläggningsarbete. Det är klart att det är svårt att få något att se naturligt ut om det är skapat av människor, men på vissa ställen tycket jag att man fått till det riktigt bra. De finaste delarna tyckte jag var lagunen och regnskogsområdet.

IMG_0871 (kopia) IMG_0922 (kopia)IMG_0916 (kopia) IMG_0962 (kopia)HibiscusIMG_0869 (kopia) Lagun
Ovan syns “Bali lagunen”, här var det härligt att plaska runt!

Fler anemoner

Jag började efter förra inlägget att fundera vidare på höstanemoner. Den variant vi har i trädgården är ljusrosa och enkelblommig men det finns också dubbelblommiga varianter och andra nyanser. Jag blev så exalterad över idén att man faktiskt kan skapa en “sommar” rabatt som blommar för fullt i oktober, så här kommer ett axplock av fler anemoner. De anemoner som heter Anemone humpestris tillhör den kinesiska arten och de som heter Anemone humpestris var japonica den japanska, så egentligen borde det heta kinesisk respektive japansk höstanemon.

Anemone hupehensis var. japonica 'Pretty Lady Emily'
Anemone hupehensis var. japonica ‘Pretty Lady Emily’ kinesisk höstanemon (Image source: Dave’s Garden)

Anemone japonica ‘Prinz Heinrich’, även kallad A japonica ‘Prince Henry’ (Image source: Future Gardens)
Anemone hupehensis var. japonica ‘pamina’
(Image source: Gardening With Grace)

Enkelblommig Anemone hupehensis ‘praecox’ är mer ceris än huvudarten. (Image source: Garten Kultur Führer)

Höstfägring

Höstfärger. Jag känner lite dubbelt inför dessa. Nu när hösten blir allt mer påtaglig börjar bladen byta färg från gröna till gula och röda nyanser. Många tycker att detta är fint och det är det ju på sitt sätt. Själv kan jag tycka att det också ser lite tråkigt ut, särskilt gula blad som håller på att ramla av. Om man som jag vill låtsas att man är i en annan odlingszon så blir man påmind om att man inte alls är det. Hösten innebär också att man är på väg mot vinterhalvårets färgpalett som trots käcka höstlöv ändå kommer att övergå i en mestadels gråbrun färgskala fram till påsk.
Vad ska man då trösta sig med när det inte alls ser ut som medelhavet eller en exotisk djungel i trädgården på över ett halvår? Jag brukar titta efter de växter som faktiskt har sin storhetstid på vinterhalvåret. När jag var yngre hade jag en lista med växter som jag kallade för “Vinterskoj”. Det låter kanske lite nördigt men för mig har det känts viktigt att ha små ljusglimtar i det långa vintermörkret. Denna lista med växter som var och en framträder mer eller mindre solo har gjort att det funnits blomningar att se framemot även efter sommarens sista dagar. Jag kommer att gå igenom mina favoriter allt eftersom det blir dags för deras tid.

Än så länge finns det flera olika arter som blommar, här är några:

Höstanemonen (Anemone hupehensis) blommar flitigt hemma i vår trädgård
Höstanemon

IMG_0661

Brittsommaraster (Aster amellus ‘King George’) ser kanske inte så extremt exotisk ut men den blommar i alla fall på glatt trots att vi nu är en bit in i oktober. Den är härdig till zon 5 och blir ca 50-70 cm. Detta exemplaret växer i Alnarp på SLU.

Ovan syns en rosablommande luktaster, Aster novae-angliae ‘Rosa Sieger’. Lukastarar liknar britsommarastern men blir mycket högre, ca 90-120 cm. De är härdiga till zon 6.