Rabarberchampagne

Kan man göra champagne med rabarber? Nja, det kan man tekniskt sett inte eftersom man måste använda vindruvor och befinna sig i det nordfranska distriktet Champagne. Vill man däremot göra en ljusrosa och mousserande dryck som är precis lika god som riktig champagne så kan man det! Här kommer ett favoritrecept på egen rabarber “champagne”. Den blir härligt sötsyrlig och bubblig. Vi har provat att göra den några gånger nu, lika gott varje gång. Det man ska tänka på är att inte ha den i någon klen behållare utan i kraftiga behållare avsedda för jäsning av denna karaktär, förslagsvis en damejeanne. Använd också jäsrör med vattenlås (för att tillåta att koldioxid avgår från behållaren där jäsning pågår, samtidigt som man skyddar jäsningen). Häller du på en vanlig glasflaska finns det en stor riska att den spricker. Tänk också på att använda rabarberstjälkar som är riktigt röda, tex av rabarbersorten Rheum rhabarbarum ‘Red Champagne’.

Här kommer ett recept från tidningen Allt om trädgård, med vissa justeringar (till det bättre tycker jag)

Ingredienser
1 kg röda rabarberstjälkar, skurna i småbitar
7 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
6 tsk cidervinäger eller vitvinsvinäger (vi brukar ta äppelcidervinäger)
4 liter vatten
2 tvättade ekologiska citroner, saften och rivet skal

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en rostfri skål. Låt blandningen stå i två dygn, rör om då och då. Sila sedan noggrant, gärna tre gånger. Häll upp på en damejanne, använd jäsrör. Låt jäsa ca 3 veckor. Färdig att avnjutas en skön sommarkväll!

IMG_0801

Den ryska oliven

Elaeagnus angustifolia heter egentligen smalbladig silverbuske på svenska (vilket inte låter lika spännande som det engelska namnet Russian Olive, dvs rysk oliv). Det är ett lövfällande träd med smala silvergröna blad. Växten härstammar från södra Ryssland och Kazakstan till Turkiet och Iran. Om man är ute efter ett träd som ska se ut som ett olivträd men som tål ett betydligt kärvare klimat är det här den rätta växten! Den ryska oliven (som jag envisas med att kalla den) sägs vara härdig till zon fem. Den trivs bäst i väldränerad jord som inte håller vatten under vinterhalvåret. Namnet smalbladig silverbuske kan anses vara missvisande då det faktiskt blir ett träd på flera meter. De exemplar jag har sett har, om de varit äldre, varit runt fyra meter. Det finns en variant som är steril men som verkar växa mycket fortare, tyvärr får den varken blommor eller frukter. Den fertila sorten växer långsammare och får på våren ljusa gula blommor och på hösten olivlika frukter. Frukterna ska dessutom vara ätliga.

Det man behöver tänka på är att trädet behöver ett visst utrymme och är det ett litet bollklippt olivträd man tänkt sig ska man nog välja ett alpvide på stam (Salix helvetica) istället, mer om detta i ett annat inlägg. Dock verkar den ryska oliven tåla beskäring mycket bra så om man håller efter den kan man forma den rätt mycket efter tycke och smak.

Om man jämför en rysk oliv med en “riktig”oliv, dvs olea europaea, så har de många likheter utseendemässigt: Båda får små ljusa blommor på våren (den ryska oliven får något gulare färg). De har liknande blad vad gäller färg och form. Den ryska oliven har något längre blad, som dessutom är mjukare då den inte är vintregrön. Växtsättet är väldigt likt, särskilt som man kan ge den ryska oliven lite hjälp på traven med sekatören…Och grädden på moset – den får ju för sjuttsingen “oliver” också! Det kan inte bli mycket bättre än så.

Bild på frukterna hos Elaeagnus angustifolia (Bildkälla: Klicka här)

IMGP8467

En jämförelsebild som jag tog på en oliv på Rhodos, rätt snarlik eller hur?

 

Referenser
http://en.wikipedia.org/wiki/Elaeagnus_angustifolia

Ormbunken som blev ett träd

Ormbunkar ger ett mycket exotiskt intryck, särskilt ormbunksträden. En av de mest välkända sorterna bland de mest köldhärdiga är dicksonia antarctica. Den är en stambildande ormbunke som kommer från australien och växer på 1000 meters höjd. Den kan bli upp till 15 meter. Tyvärr är det ingen växt man bara planterar på friland i Sverige (även om det finns de som odlar ormbunksträd i Sverige, mer om det i ett annat inlägg).

Är man bekväm av sig (som jag är) men ändå vill ha ett ormbunksträd kan man t ex ta en gammal stubbe av ett gammalt barrträd, t ex gran. Denna  gröper man ur delvis med ett stämjärn så att det blir som en kruka på stam. I med lite jord och sedean kan man plantera en härdig och växtvillig ormbunke, t ex  strutbräken Matteuccia struthiopteris . Vips så har man en riktig djungel känsla utan härdighets problem! Tänk bara på att placera ormbunken på en vindskyddad och skuggig till halvskuggig plats så den inte torkar ut. Stubben bör inte heller vara för hög så att blåsten kommer åt. När jag var och vandrade på Skurugata utanför Eksjö i somras såg jag frodiga ormbunkar som växte i klippskrevor på nästan lodräta klippväggar på kanske 5 meter från marken. Där är de dock väldigt skyddade från väder och vind, samt från uttorkning. Kan man tillgodose dessa behoven så verkar de inte lida av att växa i trånga utrymmen (eller på lite högre höjd).

Skärmavbild 2013-08-21 kl. 21.03.16

Skärmavbild 2013-08-21 kl. 21.27.48

Palmer och palmlika växter

Finns det något mer exotiskt än palmen? Den har sin självklara plats i alla landskap som ligger i sydligare breddgrader. Den har en sådan stark form att dess siluett tolkats i många grafiska varianter och i logotyper. Jag skulle gärna ha några stora palmer i min trädgård, tyvärr är de inte så lätta att klara på friland i Sverige, inte ens i de sydligaste lägena. Jag har fyra palmer som växer i krukor. De är väderkvarnspalmer, en av de mest köldtåliga och hyfsat snabbväxande palmer som finns. Jag har fyra väderkvarnspalmer, varav tre av sorten Trachycarpus fortunei och ett av Trachycarpus takil. Jag har tidigare provat att övervintra två exemplar på friland (utan för Kristianstad) men misslyckats, så nu vill jag inte ta fler risker. (De exemplar som jag provade att övervintra var ca en meter höga men det ville sig inte. För den som är intresserad av övervintring av bland annat palmer, besök forumet Palmer och andra exotiska växter för Skandinavien). Tre av palmerna har jag drivit upp från frön så det dröjer ännu ett tag innan de blir större, trots att de nu är ca fem år. I Apotekarns trädgård i Simrishamn har Peter Englander lyckats övervintra väderkvarnspalmer ute i flera år. Att lyckas med det kräver dock både kunskap och stor omsorg samt att man både bor väldigt milt OCH har en väldigt skyddad plats att odla dem på. Inte ens då kan man heller vara helt säker på att det lyckas. Kommer det en extra bister vinter kan det bli kämpigt för palmerna att klara sig. Dessutom blir de lätt fula i bladverket om de utsätts för långvariga köldperioder och en kall vår. Det är därför enligt min erfarenhet enklare att odla dem i krukor som man tar in och förvarar svalt och ljust. Tyvärr har jag fått ta in mina i bostadshuset, det är dock inte helt optimalt då luften är både för varm och för torr för att de riktigt ska trivas.

Ett annat sätt att få en palmlik och exotisk känsla är att odla växter som liknar palmer. Det finns väldigt många palmsorter med varierande utseende (läs gärna Martin Gibbons bok om palmer för en snabb och översiktlig presentation). När det gäller palmlikheten hos andra växter är jag väldigt petig. I bland läser man tex om manchurisk valnöt och den beskrivs som “nordens palm”. Nej det tycker inte jag att den liknar, däremot är det ett trevligt träd på sina egna meriter. Enligt min mening har däremot palmbladsbambun Sasa palmata och kurilerbambun Sasa kurilensis ett palmlikt utseende i bladen. De producerar däremot ingen klassisk palmstam så vill man därför få lite höjd på sina “palmer” kan man plantera dem i en upphöjd rabatt med en liten murad kant, se bilder nedan.

En annan växt som har ett mycket fint och bersgspalmlikt utseende är Mahonia eurybracteata ‘Soft Caress’

IMG_0607

Mamma håller upp en palmbladsbambu i Alnarpsparken, troligtvis är det Sasa palmata eller Sasa kurilensis (fanns ingen namnskylt)IMG_0611

Sasa palmata eller Sasa kurilensis i Alnarp

Sasa tsuboiana

Sasa tsuboiana (lånad bild, tyvärr kommer jag inte ihåg var jag hittade den) Ville ha med denna bilden då den visar en plantering med murade sidor.

 mahoniasoftcaress

Mahonia eurybracteata ‘Soft Caress’ (lånad bild) Påminner om bergsbambu tycker jag!