Medelhavssommar på Klostergården

Igår var vi på grillfest hos en god vän i Lund. SMHI hade utlovat regn och åska denna kväll, i stället sken solen och temperaturen låg runt 30 grader på eftermiddagen.

När jag ändå skriver om grillning (som många förknippar med kött) så fick jag ett bra tips under kvällen om en bonde som heter Magnus Nyman och som föder upp ekologiska grisar på Källunda Gård i Häglinge utanför Sösdala. Kolla in hans blogg här.

En kompis hade varit där på besök och tagit fina bilder och små filmklipp på de mest bedårande grisar man kan tänka sig. Om man nu måste äta dem så ska de i alla fall ha ett fint liv innan man gör det! Om en sådan naturlig miljö motiverar ett högre köttpris så har jag inget emot att betala extra för det.

Som den växtnörd jag är gick jag några rundor och fotograferade intressanta växter i väntan på att maten skulle bli färdig.

GrönskaHärlig grönska på innergården

VindruvorDet fanns mängder med vindruvsklasar, får komma dit igen när de börjar bli mogna…

BlåregnVid uteplatsen fanns också ett fint blåregn som klängde i en pergola.

FikonfruktEtt fikonträd stod i ett skyddat hörn

TamariskEn blommande tamarisk

Petaloudes – Fjärilsdalen

Under Rhodosresan besökte vi också Petaloudes och fjärilsdalen. Här finns hundratusentals fjärilar av arten Euplagia quadripunctaria rhodosensis. Den är en underart till zebraspinnaren. Fjärilarna täcker bokstavligen hela landskapet. I dalen är det skuggigt och svalt under ambraträden, vattenfallen bidrar också till att kyla ner luften. Varje trädstam är fylld av fjärilar, det som ser ut som blad på marken är också fjärilar. De trivs i den fuktiga miljön och attraheras av ambraträdens doft.
IMGP8773IMGP8750IMGP8742IMGP8741Fjärilar

Arkeologiska museet i Rhodes

Hej och välkommen!

Detta är första inlägget i min trädgårdsblogg. Bloggen ska förhoppningsvis bjuda på inspiration vad gäller växter, rabatter och vackra trädgårdar. Jag älskar växter som ser exotiska ut, det gör att man drömmer sig till en annan plats, sin egen hemliga oas!
Att arbeta i trädgården ska vara roligt, spännande och samtidigt avslappnande. Jag tycker att man ska få göra precis hur man vill när man planerar sin trädgård, den är ett bra sätt att släppa fram sin kreativitet. Enligt min uppfattning så flödar den bäst om man får vara just fri.

Bilderna ovan kommer från en trädgård inne i det arkeologiska museet i Rhodes. Museet ligger i den gamla staden vid de stora portarna på norra sidan. Åker man hit så ska man avsätta ordentligt med tid för det finns otroligt mycket att titta på. När man vandrat omkring inne i de olika salarna och tittat på antika keramikföremål kan man njuta av den vackra innerträdgården. Där inne njöt vi av en grön och rofylld oas med fina färgklickar av bland annat bougainvillea, trumpetranka och pelargoner. Det fanns också fina mosaiker att beskåda på både väggar och golv, ett imponerande hantverk må jag säga!

IMGP8664 IMGP8632 IMGP8633 IMGP8635IMGP8649Rhodos mosaik