Fake it until you make it – Konstgjorda palmer

Idag kom mina palmer som jag beställt från Tyskland. De ska få stå ute i trädgården. De är tillverkade i plast och ca 180 cm höga och garanterat okänsliga för minusgrader.

Mina riktiga Trachycarpus fortunei palmer har jag inne under vintern. Palmer i plast kan ju aldrig mäta sig med de som är levande men eftersom jag vill kunna ha palmer ute året om så får det bli alltså bli fejkade. Jag håller också på med ett eget palmprojekt för tillfället som jag hoppas ska kunna bli lyckat.

Plastpalm

 

 

Ett tag sedan sist

Nu har det gått ett tag sedan jag skrev på bloggen sist. Den 19 november 2013 gick vår lille kattpojke bort. Han blev endast 1,5 år vilket känns alldeles för kort. Trisse har lämnat stora avtryck i mitt hjärta och jag tittar varje dag efter tecken på att han fortfarande finns i någon form.

Jag har alltid tänkt att jag inte kan hålla en katt inomhus jämnt eller ha dem i koppel. Jag hoppades på tur med Trisse, att han skulle klara sig trots förbipasserande bilar. Det gjorde han tyvärr inte…och det ångrar jag så klart. Det är många som sagt att de minsann aldrig skulle släppa ut sina katter på egenhand när jag berättat vad som hänt Trisse. Synd om deras katter säger jag då. Att ha en katt i koppel kanske kan fungera i enstaka fall men inte med vår kattpåg. Hur ofta ser man förresten katter gå i koppel som hundar? Typ aldrig. Men hur man än väljer att göra så får man utgå ifrån vad som känns rätt. Vill man ha en katt instängd dygnets alla timmar med en eventuell koppelpromenad då och då borde man kanske överväga att ha hund i stället. Jag lät Trisse vara ute av kärlek. Det viktiga är att han vet det, inte vad någon annan tycker. Jag ville att han skulle få kunna klättra upp på vårt hustak och känna sig som en kung när han spejade ut över grannskapet. Katter behöver kunna smyga, jaga och gömma sig. De är inte som människor och definitivt inte som hundar.

Trisses död har lett till många självförebråelser och tankar på att om jag bara gjort på ett annat sätt så kanske det hade gått bra…Det är möjligt. Men det som hänt har hänt. Hur gärna jag än vill att det inte ska vara så. På grund av bilolyckan är jag rädd att släppa ut en framtida katt helt fritt. Det är ett dilemma…Jag hittade denna videon på en stor kattträdgård. Om jag har en stor tomt i framtiden ska jag bygga en liknande innan vi skaffar en ny katt. Det är ytterst viktigt att den är rejält tilltagen om man ska ha en sådan, det ska inte vara någon liten “bur” som man ser ibland att folk har byggt på gaveln till sitt hus. Den ska inte heller vara övertäckt av nät (tråkigt för katten men också för en själv om man vill använda sin trädgård).

Klicka här för att komma till kattgårdsfilmen

Läs mer om skogsleopardens kattgård här:
http://www.skogsleopardens.se/indexhome.html (Klicka på kattgårdar och välj den som heter Obbolas kattgård 2011)

Här är en annan länk till Sofias kattgård med lite konstruktionstips
http://www.kattstatus.se/page4.html


Exempel på överklättringsskydd från Sofias kattgård, se länk ovan.

Det jag tänkt på som viktigt när man gör en sådan inhägnad är:
- Den ska vara stor, gärna större delen av trädgården
- Den ska ha överklättrings skydd (dvs ett överhäng så att katterna inte kan klättra över, eller andra katter klättra in)
- Det ska finnas träd och större buskar att klättra i och utkiksposter på högre höjd
- Det ska finnas långt gräs att smyga och gömma sig i
- Det får gärna vara lite “vildare” delar med tex ett djungeltema med stora blad och tät bambuskog där katten kan ligga och lurpassa
- Det måste gå att springa och busa
- Det får gärna finnas flera “rum” så att man inte kan överblicka hela ytan på en gång
- Det kan också finnas en damm eller något vatteninslag vilket kan vara fascinerande för katter
- För ens egen trevnad kan man försöka integrera inhägnaden så bra som möjligt genom att plantera växter som kan slingra sig eller på annat sätt lätta upp intrycket av nätet.

Slutligen: En kattlucka ut till trädgården, så att kissen kan komma och gå som den vill.
Kom ihåg att man själv uppskattar många av dessa inslag också, så då kan man njuta av trädgården var och en på sitt vis.

 

Äntligen badklar

Här kommer en närmare beskrivning av badkarsprojektet. Alla delar är nu på plats förutom växterna som ska stå vid sidan och sjöstenen samt lite annan dekoration. Jag ska plantera mer elefantgräs runt sidorna och eventuellt lite bambu till hösten.

Utebadkar

För att göra ett liknande projekt som på bilden ovan behövs följande:

Material

 • 1 badkar*, gärna gröntonat
 • 4 betongplattor, ca 15×20 cm (vi använde byastenar)
 • 10 kg lecakulor
 • sättsand
 • 1 dräneringsrör (beroende på jordtyp)
 • tryckimpregnerat virke (se skiss)
 • 25 st golvplattor av acaciaträ med måtten 30×30 cm (eller så kan man lägga vanligt trallvirke)
 • 1 poolbelysning med magnetfäste

*Det är en stor fördel om du använder ett badkar där benens höjd går att reglera (t ex genom att man skruvar på dem för att höja respektive sänka dem). Det blir mycket lättare att få rätt höjd och lutning på badkaret om du kan justera benen i stället för att behöva modifiera underlaget varje gång.

Verktyg

 • Spade
 • Vattenpass
 • Måttband
 • Såg
 • Stämjärn
 • Hammare
 • Fil
 • Borrmaskin
 • Skruvdragare

Arbetsbeskrivning

 1. Börja med att konstruera träregeln som ska bära upp plattorna, se skiss genom att klicka här. Jag utgick ifrån måtten på badkaret och måtten på acaciaplattorna (i min konstruktion går träplattorna in under badkarets kant med ca 5 cm.)
 2. Jämna därefter till marken där badkaret ska placeras. Lägg på regelkonstruktionen. Kontrollera med vattenpass så att den ligger vågrätt och stabilt. Mät sedan ut var badkaret ska placeras, markera med en spade. Lyft upp träkonstruktionen.
 3. Gräv därefter ur all jord. För att kontrollera djupet kan du lägga en bräda över hålet och mäta från brädans kant och nedåt. Gräv något djupare än vad du behöver eftersom betongplattorna också ska få plats.
 4. I änden där badkaret har sitt utlopp kan du gräva ner ett dräneringsrör. Prova att sätta ner badkaret. Kolla var fötterna hamnar, lägg lite sättsand under deras position och placera betongplattorna i hörnen så att badkaret kan stå stabilt på dem. Kolla lutningen med vattenpasset så att alla stenar ligger på samma höjd och i vågrätt läge. Fyll på rikligt med sättsand och lecakulor kring dräneringsröret och mellan betongplattorna.
  Vattnet ska rinna ut direkt när man drar i badkarsproppen, det blir så mycket trevligare då och du slipper få in jord i badkaret. Ovanstående lösning har fungerat bra hos oss och vi har en riktigt kompakt lerjord som håller vatten bra.
 5. När du är nöjd med underarbetet lägger du på träregeln som på bilden nedan. Lägg på träplattorna. Lyft sedan ner badkaret. Kolla så att det står bra och inte hänger mot träplattorna. Justera eventuellt benen så att det står stadigt och vågrätt, kontrollera med vattenpass. Om man inte vill använda acaciaplattor kan man köpa tryckimpregnerat trallvirke och såga till och spika på i stället. Hur mycket trä man vill ha på sidorna är naturligtvis en smaksak. Själv tycker jag att det är snyggt att kunna vara väldigt nära vegetationen, så därför blev det en smalare sida med bara en rad plattor.
 6. Vill man motverka badkarets avlånga form kan man tänka på att lägga träts längdriktning på långsidan istället för kortsidan, se skiss nedan.
 7. Fäst poolbelysningen på badkarskanten, klart!

Badkar_sektion

workinprogress

Var beredd på att lyfta in och ur badkaret ett antal gånger innan du får det rätt!

Utebad

Äntligen klart!

 

Utomhusbad i kar

Ett badkar i trädgården. Det är en idé som till och med vissa av mina närmsta tyckt var lite tveksam. Jag har dock en stark vision om att det kommer att bli lyckat! Jag har i collaget nedan försökt att visualisera det jag ser framför mig (vilket jag inte tror är samma bild som andra sett när jag berättat om projektet). Jag gillar verkligen idén om att kunna bada ute i trädgården en varm sommardag (eller kväll). Ett badkar som man lätt kan ta med sig tycker jag är den perfekta lösningen för den som bor i en bostadsrätt med mindre trädgård. Kostnaden för anläggningen är också låg, samt att man kan ta till vara ett gammalt badkar vilket är bättre för miljön än att köpa nytt. Hur det hela ter sig i verkligheten kommer snart i ett annat inlägg! Klicka på bilden nedan för att förstora den.

Utebadkar

Ormbunken som blev ett träd

Ormbunkar ger ett mycket exotiskt intryck, särskilt ormbunksträden. En av de mest välkända sorterna bland de mest köldhärdiga är dicksonia antarctica. Den är en stambildande ormbunke som kommer från australien och växer på 1000 meters höjd. Den kan bli upp till 15 meter. Tyvärr är det ingen växt man bara planterar på friland i Sverige (även om det finns de som odlar ormbunksträd i Sverige, mer om det i ett annat inlägg).

Är man bekväm av sig (som jag är) men ändå vill ha ett ormbunksträd kan man t ex ta en gammal stubbe av ett gammalt barrträd, t ex gran. Denna  gröper man ur delvis med ett stämjärn så att det blir som en kruka på stam. I med lite jord och sedean kan man plantera en härdig och växtvillig ormbunke, t ex  strutbräken Matteuccia struthiopteris . Vips så har man en riktig djungel känsla utan härdighets problem! Tänk bara på att placera ormbunken på en vindskyddad och skuggig till halvskuggig plats så den inte torkar ut. Stubben bör inte heller vara för hög så att blåsten kommer åt. När jag var och vandrade på Skurugata utanför Eksjö i somras såg jag frodiga ormbunkar som växte i klippskrevor på nästan lodräta klippväggar på kanske 5 meter från marken. Där är de dock väldigt skyddade från väder och vind, samt från uttorkning. Kan man tillgodose dessa behoven så verkar de inte lida av att växa i trånga utrymmen (eller på lite högre höjd).

Skärmavbild 2013-08-21 kl. 21.03.16

Skärmavbild 2013-08-21 kl. 21.27.48