Plastpalmerna har kommit ut

Plastpalm
Idag har jag satt ut plastpalmerna. Mina riktiga har varit ute sedan första april, kanske lite väl tidigt men de två små blev lite väl torra av att stå inomhus. Jag hoppas att de ska trivas när det blir lite sommarvärme och att de ska komma igång igen. Bilden ovan visar en de två konstgjorda palmerna som jag beställde från Tyskland förra året.

Drömmar

Uterum collage

Idag drömmer jag om ett framtida uterum. Jag har samlat inspirationsbilder i collaget ovan. Temat skulle vara medelhavet möter orienten. Det ska kännas lite rustikt men ändå med en sirlig elegans. Sten framför trä för ett mer gediget intryck. Växterna och det orientaliska ger lättheten. Det ska vara ett vår- och höstbonat uterum så att man kan förlänga säsongen som man kan sitta ute. En ljusslinga med runda lampor ska vara fästa under ett parasoll så att det blir mysigt att sitta där ljumma kvällar. I taket ska det växa äkta kiwi och i planteringar närmast huset ska det finnas fikon och andra exotiska frukter (som ändå tål kyla hyfsat väl). Det ska finnas ett matbord i mosaik med plats för sex personer för långa middagar med nära och kära. Några sköna lounge möbler hade också vart trevligt att luta sig tillbaka i efter maten.

Innan uterumsdrömmen kan bli verklighet behöver vi dock hitta ett hus, vilket tar sin tid. Tur att man har sin fantasi så länge i alla fall.

Mirabell och gullkrikon

I senaste numret av allt om trädgård stod det om en krikonsort som heter Prunus domestica ssp. insititia ‘Wilma’ och som får orangegula frukter. Det är ovanligt hos krikon, de är vanligtvis blåa, lila eller röda. Mirabell, Prunus domestica ssp. syriaca, får också gula frukter. De påminner lite om små aprikoser och kan vara ett alternativ till dessa om man bor högre upp i landet. Av krikon eller mirabellplommon kan man göra allt från marmelad till vin.

 

Nordens citroner – del 3

I den här inläggsserien har jag skrivit om citruslika växter för ett nordiskt klimat. Efter stor rosenkvitten (Chaenomeles speciosa), liten rosenkvitten (Chaenomeles japonica) och äkta kvitten (Cydonia oblonga) har turen kommit till kinesisk kvitten (Pseudocydonia sinensis). Den är nära släkt med de andra kvittensorterna och liknar de andra två arterna mycket. Frukten blir citrongul och avlång.

Pseudocydonia sinensis

Pseudocydonia sinensis Pseudocydonia sinensis

Referenser
http://davesgarden.com/guides/pf/go/59646/

Tankar jag får när jag tömmer soporna

Här är en intressant kortfilm om konsumtion. Det är lätt att dras med och handla sådant man inte tänkt sig när man går in i en affär eller att man får idéer om något när man tittat i en glossig modetidning eller ett inredningsmagasin där alla bilder är tagna med en 100 000 kr kamera och photoshopade. Till och med bilder på mat kan nästan se ut som porr i vissa tidningar, där den mörka chokladen syndigt rinner ner för den yppiga chocklad foundanten med krämig mitt. Det hela utspelar sig i ett kök med perfekt dagsljus och perfekta komplementfärger på en rustik italiensk marmorskiva. Köksredskapen ligger lite nonchalant slängda som för att visa att det bara blev så här coolt. Som om chokladkakan inte hade tillbringat 2 timmar framför badrumsspegeln för att få till det perfekt rufsiga och “ostylade” utseendet. En slarvig sked med kakao i bildens förgrund visar att här är vi jordnära och kan höfta i hop detta improviserade mästerverk. Det är kanske något sådant man tänker på när man går inne i mataffären, kanske skulle man kunna svänga i hop något sådant. Man står och klämmer lite på burken med kokosnötsolja, som det stod att man skulle ha i receptet, den är dock ca tio gånger dyrare än rapsoljan som står i en annan avdelning i affären. Ja så kan det i alla fall gå när man kommer ut och har handlat något man inte tänkte sig först. Inte bara för att det kanske ibland är bättre att köpa kvalitet och kravmärkt, för det säger jag inte emot, utan den delen av köpet som grundar sig på att man har en föreställning om vad man ska tycka om och vad man ska göra. Den biten handlar om något annat och den har i mitt fall antagligen stått längre än två timmar framför spegeln.