Plastpalmerna har kommit ut

Plastpalm
Idag har jag satt ut plastpalmerna. Mina riktiga har varit ute sedan första april, kanske lite väl tidigt men de två små blev lite väl torra av att stå inomhus. Jag hoppas att de ska trivas när det blir lite sommarvärme och att de ska komma igång igen. Bilden ovan visar en de två konstgjorda palmerna som jag beställde från Tyskland förra året.

Monte Palace Tropical Gardens

Den andra parken vi besökte under resan var Monte Palace Tropical Gardens. Den här parken har jag besökt en gång tidigare för elva år sedan. Jag minns att jag tyckte att parken var fantastisk den gången. Trots att det var lite vädret var lite molnigt denna gången var parken ändå sagolik. Monte är verkligen en pärla bland Madeiras trädgårdar. En bonus är också att man kan åka linbana upp till entrén från Funchals strandpromenad. Väldigt häftigt att se staden ovanifrån!

Monte Palace Tropical Gardens har ett asiatiskt tema med röda broar och andra Asien influerade element. Det finns också väldigt många spännande växter att titta på. Jag gillar särskilt ormbunksträden och cykaderna (kottepalmer). I parken finns också ett olivträd från 300 år före Kristus! Helt amazing att det finns så gamla levande träd.

IMG_4333IMG_4382Monte Palace Tropical GardensDet gamla olivträdet, planterat 300 år för Kristus
DSC00829
Monte Palace Tropical GardensMonte palace tropical garden Map map

Quinta do Palheiro (Blandy’s gardens)

Under vår Madeiraresa, som vi åkte på strax efter nyår, besökte vi flera botaniska trädgårdar. En av dessa var Quinta do Palheiro Ferreiro (även kallad Blandy’s Gardens). Trädgården ligger på en höjd strax öster om Funchal. Den ägs av familjen Blandy’s sedan 1885. Blandy’s är en välkänd vintillverkare och gör bland annat Madeira vin.

Trädgårdens stil spänner från landskapspark med brittiska influenser till mer formklippta franska avdelningar med topiarier. Det finns också en vildare del av trädgården. Det finns väldigt många fina camellior i början av parken. Buskarna är flera meter höga och påminner lite om rhododendronbestånden på Sofiero. Blommornas utseende varierar, några är fyllda andra är enkla. Det var en väldigt skön och avkopplande atmosfär i trädgården. De lövfällande träden hade tappat sina blad och det blommade rikligt med gula och röda blommor så man fick en härlig vårkänsla. Stjärnmagnolian var också i full blom.

Vi tog en fika i tehuset där man kunde köpa brittiska bakverk. Jag köpte också en 700 sidor tjock bok om Funchals trädgårdar, med planritningar över flertalet trädgårdar och många bilder. En planritning över Quinta do Palheiro Ferreiro kommer när jag scannat in den sidan. Nackdelen med boken är att den är på portugisiska men jag tittar ändå mest på bilderna ;)

Quinta do Palheiro Ferreiro
Quinta do Palheiro Ferreiro

Quinta do Palheiro FerreiroQuinta do Palheiro Ferreiro Quinta do Palheiro FerreiroQuinta do PalheiroVy över den vildare delen

För mer information kan ni kika på trädgårdens hemsida: http://www.palheirogardens.com/

Drömmar

Uterum collage

Idag drömmer jag om ett framtida uterum. Jag har samlat inspirationsbilder i collaget ovan. Temat skulle vara medelhavet möter orienten. Det ska kännas lite rustikt men ändå med en sirlig elegans. Sten framför trä för ett mer gediget intryck. Växterna och det orientaliska ger lättheten. Det ska vara ett vår- och höstbonat uterum så att man kan förlänga säsongen som man kan sitta ute. En ljusslinga med runda lampor ska vara fästa under ett parasoll så att det blir mysigt att sitta där ljumma kvällar. I taket ska det växa äkta kiwi och i planteringar närmast huset ska det finnas fikon och andra exotiska frukter (som ändå tål kyla hyfsat väl). Det ska finnas ett matbord i mosaik med plats för sex personer för långa middagar med nära och kära. Några sköna lounge möbler hade också vart trevligt att luta sig tillbaka i efter maten.

Innan uterumsdrömmen kan bli verklighet behöver vi dock hitta ett hus, vilket tar sin tid. Tur att man har sin fantasi så länge i alla fall.

Fake it until you make it – Konstgjorda palmer

Idag kom mina palmer som jag beställt från Tyskland. De ska få stå ute i trädgården. De är tillverkade i plast och ca 180 cm höga och garanterat okänsliga för minusgrader.

Mina riktiga Trachycarpus fortunei palmer har jag inne under vintern. Palmer i plast kan ju aldrig mäta sig med de som är levande men eftersom jag vill kunna ha palmer ute året om så får det bli alltså bli fejkade. Jag håller också på med ett eget palmprojekt för tillfället som jag hoppas ska kunna bli lyckat.

Plastpalm

 

 

Tid för skörd

Idag plockade vi vindruvor och fikon ute i vår trädgård. Att odla egna fikon är ungefär som att odla egna tomater, de blir mycket sötare och godare än de i affären! Vinbladen ska jag prova att använda till egna dolmades (grekiska vindolmar). Förut blev jag ofta nedstämd när hösten var i antågande men nu associerar jag den även till skördetid. Det är nu man äntligen får plocka många av de frukter och grönsaker som man klämt och känt på och väntat på hela sommaren. I framtiden hoppas jag att vi kan ha en större trädgård, för det finns så mycket ätliga växter jag vill odla.Vindruvor och fikon
Ett sånt här fint stilleben blev det efter dagens skörd.

Olivtankar

Jag har funderat lite mer på vilka träd som liknar olivträd. I somras såg vi flera riktiga oliver på vår Mallorca resa. Här hemma har jag ett alpvide som ser ganska olivlikt ut, de blir däremot inte så stora och mitt träd har redan blivit lite höstvisset i bladen.

De träd/buskar som har ett utseende som enligt mig påminner om olivträdet är:

  • Smalbladig silverbuske (Rysk oliv)
  • Havtorn (hanplanta utan frukter)
  • Silverpäron
  • Alpvide (på stam)
  • Silverpil (yngre exemplar)

Nedan finns ett antal kriterier som jag bedömmer likheten efter;

  • Blad form, färg och textur
  • Växtsätt, både hela trädet/busken och grenarnas utseende
  • Frukter
  • Stam

Oliven har ett kompakt växtsätt med styva elliptiska blad. Grenarna strävar uppåt. Samtliga träd/buskar i listan ovan har den “rätta” silvergröna färgen. De arter som har mest kompakt växtsätt är alpvide och havtorn. En buske med orangea havtornsfrukter ser dock mest ut som havtorn, det krävs däremot både en hon och en hanplanta för frukt, det är bara honplantor som får frukt. Den art som har mest lik frukt är den ryska oliven. Den ryska oliven (som jag fortfarande tycker att den ska kallas;) är den växt som ser mest lik ut när plantan är yngre. Stora exemplar blir större än olivträdet och har ett mindre kompakt växtsätt, det samma gäller för silverpilen som blir ännu större. Silverpäronet får en fin form och håller denna bra, de små päronfrukterna påminner dessutom lite om oliver ;) Grenarna på silverpäronet strävar neråt och bladen är inte lika fasta som olivens. Man kan toppa silverpäronets grenar lite lätt om man vill öka på olivlikheten, klipp dock inte alla grenar i samma längd.

Enligt en katalog från Splendor plant står det att det finns en variant av den smalbladiga silverbusken som heter Eleagnus angustifolia ‘Zempin’ som är mer starkväxande än huvudarten. Denna sort är nog den som jag skrev om i tidigare inlägg här och här. Vill man ha ett så olivlikt utseende ska man inte välja sorter som ‘Zempin’ eller ‘Quicksilver’. Av erfarenhet kan jag säga att den ryska oliven inte tål en alltför kraftig beskärning (plantan kan dö). Håll dig mer till att gallra bort eventuella vissna grenar, men inte mer än så!

Olivträd
Ett riktigt olivträdElaeagnus angustifolia
Ett yngre exemplar av  (Eleagnus angustifolia).
Hippophae rhamnoides maleHanvarianten av havtorn (Hippophae rhamnoides). Den har flera utmärkande olivliknande drag. Växtsättet påminner om olivens och de långsmala bladen har en liknande styvhet. Hanarna får inga frukter men blommar med orangefärgade blommor. Det finns även en annan lite ovanligare havtorns sort som heter Hippophae salicifolia, vet inte hur olivlik denna är. Havtorn och rysk oliv ingår i samma släkte.
Silverpäron
Ett äldre exemplar av silverpäronet (Pyrus salicifolia ‘Pendula’). Precis som på den ryska oliven och havtornet så ser bladen fina ut långt in på hösten. Ett jättefint träd som bara blir vackrare med åren.

Champinjonburgare version 2.0

Svampburgare
Jag har under flera års tid försökt få till en god vegetarisk burgare. Ingredienserna har varierat. Jag har provat mig igenom flera olika sorters bönor. Jag har provat med kikärtor och gula ärtor. Till saken hör att jag är väldigt väldigt kräsen. Jag har tråkigt nog svårt att sluta äta kött, däremot vill jag för djurens, miljöns och hälsans skull i alla fall minska på köttintaget. Detta receptet är det enda jag verkligen blivit nöjd med. Det är inte veganskt då det både innehåller ägg och ost, men det är i alla fall inget kött i. Bäst av allt, smaken är så god att man inte saknar köttet överhuvudtaget. Det är viktigt att man finhackar svampen och löken, men man behöver inte använda någon mixer för då blir det nog för smått. Det jag gillar med dessa burgare förutom smaken är konsistensen och texturen. De är nästan lika fasta som vanliga köttburgare och har i mitt tycke ett bra tuggmotstånd (glöm “krämiga” burgare). Ett stort plus är också att de är väldigt lättformade och håller ihop väl vid stekning.

Receptet fungerar också bra att använda istället för köttbullar om du formar dem till runda bollar i stället!

Receptet nedan räcker till ca 6-8 burgare, beroende på hur stora du vill ha dem.

Ingredienser

  • 200 g färska champinjoner, finhackade
  • 2 stora ekologiska ägg
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl riven ost (jag använde Gouda ost)
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 msk vetegroddsmjöl (rikt på protein och snålt på kolhydrater)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 1 msk rapsolja till stekningen
  • 8 hamburgerbröd

Servera med sallad och dina favorittillbehör :)

Gör så här:
Finhacka champinjonerna och den gula löken, fräs dem i en gryta på medelhög värme tills all vätska försvunnit. Under tiden häll upp ströbröd, vetegroddsmjöl och potatismjöl samt salt och kryddor i en bunke och blanda. Rör sedan ner svamp och lökhacket samt den rivna osten och blanda väl. Låt stå en liten stund. Forma därefter sex-åtta burgare, ca 1,5 cm tjocka. (Tips: om du vill kan du frysa de ostekta burgarna efter detta steg, och sedan ha i frysen och ta fram och steka).
Stekning; Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Stek på medium värme tills burgarna fått fin färg och blivit genomstekta, ca 5-6 minuter. Tryck gärna lite på dem under stekningen så att eventuell extra vätska pressas ut.SvampburgareBurgarna håller ihop fint när man steker dem.